A SZENTÉLY INTÉZETRŐL: A TEMPLOM-HEGY: A Templom-hegy felszabadítása: 1967
fõoldal rólunk hírek események olvasmányok galéria cikkek templom-hegy vörös üszõ adomány
kapcsolat   multimédia   vendégkönyv   hírlevél/küldés   tagság   tagok bejelentkezése   adományozók fala   bolt   keresés

 

A Templom-hegy A Templom-hegy felszabadítása
A Templom-hegy felszabadítása Válasz a rabbik „tiltására”
A Templom-hegy: ébredés Maimonidész
Police Discrimination Az izraeli törvények
The Continuing Destruction Közelmúltbéli látogatások
Régészeti leletek
Az 1967. júniusi hatnapos háborúban Jiszraél Ariel rabbi fiatal katonaként szolgált a Motta Gur tábornok által vezetett ejtőernyős dandárban, amely felszabadította a jeruzsálemi Óvárost. Egyike volt a Templom-hegyhez elsőként érkező katonáknak. A legelső éjszakán, amikor a Templom-hegy visszatért izraeli fennhatóság alá, Ariel rabbira bízták a Sziklamecset őrzését, amely a Szentély idejében a Szentek Szentjének helyszíne volt. Visszaemlékezve arra az időre, Ariel rabbi a pillanat egyediségét hangsúlyozza, mind az egyetemes zsidóság, mind személyesen saját maga számára: a zsidó nép visszatért erre a helyre - a földkerekség egyetlen olyan helyére, amelyet I-ten választott ki magának -, hogy elkezdje az Istentisztelet helyreállítását. Valójában ez a pillanat jelezte előre a Szentély Intézet megszületését.

Az alábbiakban olyan fényképeket láthatunk, amelyek a Templom-hegy elfoglalása közben és után készültek. E képek nem csak a kibontakozó eseményeket tükrözik, hanem határozottan érzékeltetik azt is, mennyire jelentős szerepet játszott a pillanat Izrael nemzetének történelmében:

Az Oroszlán-kapu felé száguldó csapatok, útban a Templom-hegy felé…

Foglyokat ejtenek…

Egy pillanatra megpihennek…

Őrszemek a Sziklamecsetnél – a Szentek Szentje helyszínén…

Hálaadó összejövetel a Nyugati Falnál. Balról jobbra: Jiszraél Ariel rabbi (harci sisakban), a nazir – HaRav David Cohen és HaRav Cvi Jehuda Kook.

Az Izraeli Védelmi Erők főrabbija, Slomó Goren megérkezik a felszabadított Nyugati Falhoz. Tőle jobbra Uzi Nárkisz tábornok és HaRav Menáchem Cohen látható. A kép bal szélén az az ejtőernyős bajtárs látható, aki kitűzte az izraeli zászlót a Templom-hegyre – kihirdetve ezzel a Hegy fölötti zsidó szuverenitást, egyben 1897 év száműzetésének vetve véget.

Az arcán sebesült Jiszraél Ariel rabbi a századában használt géppisztollyal a Nyugati Falnál.

Slomó Goren - kezében Széfer Tórával - spontán ünnepséget vezet a Nyugati Falnál, miközben több ezer meghatott jeruzsálemi lakos igyekszik a Szentély egykori helyszíne felé.

A Széfer Tóra biztos helyre kerül: a Nyugati Fal hasadékába.

 


Warning: include(footer.htm): failed to open stream: No such file or directory in /home/tioadmin/public_html/magyar/a_templom_hegy_felszabaditasa.htm on line 240

Warning: include(): Failed opening 'footer.htm' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/tioadmin/public_html/magyar/a_templom_hegy_felszabaditasa.htm on line 240