fõoldal rólunk hírek események olvasmányok galéria cikkek templom-hegy vörös üszõ adomány
kapcsolat   multimédia   vendégkönyv   hírlevél/küldés   tagság   tagok bejelentkezése   adományozók fala   bolt   keresés

 

A Templom-hegy A Templom-hegy felszabadítása
A Templom-hegy felszabadítása Válasz a rabbik „tiltására”
A Templom-hegy: ébredés Maimonidész
Police Discrimination Az izraeli törvények
The Continuing Destruction Közelmúltbéli látogatások
Régészeti leletek
 
A Szentély "összerakása"
1999 ÓTA A MUSZLIM WAKF - amelynek az izraeli kormány 1967-ben a Templom-hegy tényleges mindennapi ellenőrzését átadta - a Templom-hegy déli harmadán illegálisan egy földalatti mecsetet épít. E törvénytelen építkezés folyamán a Wakf nehézgépekkel ássa ki a földet. Mind az építés, mind a földmunka régészeti felügyelet nélkül zajlik, ami e szent helyre történő erőszakos behatolást kétszeresen is illegálissá teszi. (Ha többet szeretne megtudni a Templom-heggyel kapcsolatos izraeli törvényről, kérjük, kattintson ide). A Wakf tetteit motiváló deklarált szándék egyaránt magában foglalja olyan tények létrehozását a földön, amelyek a Hegyet „csak muszlim” hellyé teszik, illetve a Hegyen egykor állt első és második Templom régészeti bizonyítékainak elpusztítását. Ez szerves részét képezi annak a - Palesztin Hatóság által folytatott - következetes politikának, amely tagadja, hogy a Szentély valaha is létezett.

Bár sokan felemelték szavukat a legszentebb hely ellen intézett arcátlan támadás ellen, az izraeli kormányzat következetesen a hallgatólagos tudomásulvétel politikáját folytatja. Még a régészeti közösség is – amely nyíltan tiltakozott – szintén csak a karját tárta szét lemondóan. Egy Zachi Zweig nevű fiatal archeológus azonban nem volt hajlandó tétlenül tűrni a kialakult helyzetet. Dr. Gabriel Barkay vezetésével Zachi megszervezte, és felügyelte a törmelék átszállítását onnan, ahová a Kidron völgyben (illegálisan) lerakták, egy másik helyszínre, ahol egy önkéntesekből álló csapat Dr. Barkay felügyeletével - a múlt nyomai után kutatva - fáradhatatlanul átrostálta a kőtörmeléket. Ez volt a történelem első templom-hegyi „ásatása”. Ironikus módon a Templom-hegyen a régészeti kutatást a helyszín vallási (értsd politikai) érzékenységére hivatkozva megtiltották.

A Szentély utolsó megmaradt fizikai bizonyítékainak eltörlésére irányuló muszlim próbálkozás igazából hozzásegítette Zachit és Dr. Barkayt ahhoz, hogy a múlthoz fűződő felbecsülhetetlen értékű kapcsolatokat tárjanak fel. Szem előtt kell tartani azonban, hogy a Wakf által elkövetett önkényes pusztítás súlyosan csökkentette a régészek arra vonatkozó képességét, hogy megfelelően elemezzék a feltárt leleteket, hiszen azokat eltávolították az eredeti helyükről. Természetesen azokat a maradványokat sem tudták tanulmányozni, amelyeket a Wakf buldózerei porrá zúztak. Mégis, e kedvezőtlen körülmények ellenére jelentős leletek kerültek elő mind az első, mind a második Templom idejéből. A római hatóság ellen i.sz. 70-ben kitört nagy felkelés idejéből bronz érmék kerültek elő. Az alábbiakban a Zachi csapata által felfedezett három másik lebilincselő emléket láthatnak. Mi, akik hiszünk a héber Biblia történeti hitelességében, nem igénylünk régészeti bizonyítékokat meggyőződéseink alátámasztására, éppen úgy, ahogy az igazság kiforgatására, megtagadására és elpusztítására bármilyen eszközt bevetni hajlandó személyeket sem hatja meg néhány régészeti lelet, akármennyire megdöbbentő is. Mégis, e felfedezések – amint azt az alábbiakban látni fogják – lélegzetelállítóan közel visznek minket az emberi történelemnek ahhoz a közel ezeréves időszakához, amelyben a Szentély a jeruzsálemi Mórija hegyén állt.

ZACHI A FENTI KÉPEN ÁBRÁZOLT TÁRGYAT A KÖVETKEZŐKÉPPEN ÍRJA LE: „AZ ELSŐ EGY FARAGOTT KŐ TÖREDÉKE a második Templom időszakából, heródesi stílusban vésett akantusz levéllel. Nagyon magas szinten stilizált, és a Templom-hegyen valaha állt nagyon fontos épületből – talán magából a Templomból! – származik.”

„A MÁSODIK EGY SZKÍTO-IRÁNI NYÍLHEGY, abból a fajtából, amelyet Nabukodonozor babiloni hadserege használt az első Templom lerombolásakor, i.e. 586-ban. Jeruzsálemben nagyon kevés ilyen nyílhegy került elő.

„A HARMADIK PEDIG EGY PECSÉTNYOMATTAL ELLÁTOTT BULLA. Az agyagból készült bulla eredetileg egy irathoz vagy csomaghoz volt erősítve, és megőrződött a felületén olvasható eredeti szöveg részlete. A bulla fekete színű annak eredményeképpen, hogy megégette az a tűz, amely ironikus módon éppen a fennmaradását segítette elő. A középső regiszterben megőrződött betűk: ”הו י ל” (…LYHW), míg az alsó regiszter olvasata: „אמר" (…AMR). Egy másik kiadott pecsét ismeretében az írás lehetséges kiegészítése: „אמר [בן], ליהו [לגא]„ (Ga’aljáhú, Immér fia tulajdona). Immér háza egy jól ismert papi család volt az első Templom időszakának végén, nagyjából az i.e. 6-7. század fordulójáról, és a Cionba való visszatérés idejéből.” [Lásd Jirmeja 20:1; Ezra 2:37, 2:59, 10:20; Nechemja 3:29, 7:40, 7:61, 11:13, 7:61; Krónikák első könyve 9:12, 24:14].

„Ez egy közvetlenül templom-hegyi vonatkozású emlék a Júda királyainak idejéből. Bár a múltban több tucat bullát találtak a Dávid városában, most először fordul elő, hogy magáról a Templom-hegyről kerül elő az első Templom idejéből származó írásos emlék.”

MÉG EZ A LEGPARÁNYIBB LELET is hatalmas történeti jelentőséggel bír. Csak elképzelni lehet, milyen leletek rejtőzhetnek még feltáratlanul magán a Templom-hegyen. Közben Zachinak és Dr. Barkaynak még több tonna törmeléket kell átrostálnia. Hála az Ir David Alapítvány nagylelkű támogatásának, képesek lesznek rohamos léptekkel haladni. Még a felfedezések által napvilágra hozott - a múlthoz fűződő - kapocsnál is figyelemreméltóbb az a – mind a múlthoz, mind a jövőhöz fűződő – kapcsolat, amelyet néhány olyan ember erőfeszítései tettek nyilvánvalóvá, akik nem engedik sem a múltat eltemetni, sem a jövő reménységét feladni. Épüljön fel minél előbb a Templom, még a mi időnkben!

Hálás köszönet Zachi Zweignek, hogy megosztotta velünk e leleteket. Ha szeretné megtekinteni Zachi honlapját, kattintson ide.

Ha egyéb leletekre kíváncsi, kattintson ide.

 

Szentély Intézet keresés:
                               add this to your site (advertisement)

 
a fordításról

  Magyar:

fõoldal | rólunk | nemzetközi osztály | szent edények és papi ruhák | cikkek | a templom hegy

English:

fõoldal | rólunk | hírek | események | olvasmányok | galéria | cikkek | templom-hegy | vörös üszõ | adomány | adományozók fala | kapcsolat | multimédia | vendégkönyv/hírlevél/küldés | vendégkönyv
oldaltérkép | bolt | francia | héber

 

A Szentély Intézet honlapja a jeruzsálemi (Izrael) székhelyû Szentély Intézet Nemzetközi Osztályának folyamatosan frissülõ projektje.

A szerzõi joggal védett webhely hosztolás és programozás ©2000-2006, az
Electric Scribe (SM) nagylelkû szolgáltatása.

A webhely tartalma, az összes szöveget és képet beleértve szerzõi jogvédelem alatt áll, bármilyen formában történõ sokszorosítása szigorúan tilos a szerzõi jog birtokosának elõzetes írásbeli engedélye nélkül! ©1991-2006, Cháim Richman rabbi és a Szentély Intézet.

Minden jog fenntartva.